Kaarlo Lampin sisaren Serafian elämänvaiheiden selvittely on ollut hyvin mielenkiintoista. Oli vain epämääräinen tieto siitä, että Kaarlo on muuttanut Lappajärvelle sisarensa kauppaan kauppa-apulaiseksi Vähästäkyröstä. Kenelläkään ei ollut mitään tietoa tästä sisaresta eikä hänestä löytynyt jälkeäkään. Yhden sisaren, Anna-Liisan, jälkeläiset ovat käyneet jossain vaiheessa kylässä, mutta tämä sisar ei missään vaiheessa ollut asunut Lappajärvellä. Viimein löysin Lappajärven kirkonkirjoja selatessani Kaarlon asumassa Serafia Tullindbergin kanssa samassa osoitteessa! Läytö oli huikea. Aloin siitä kulminaatiopisteestä sitten selvittämään Serafian vaiheita taaksepäin ja vastaavasti Vähästäkyröstä eteenpäin.
Serafian jälkiä etsiessäni olen penkonut digiarkistoja ja liittynyt sukututkimusseuraan saadakseni tietoa tuoreemmista sukukirjoista. Soitin myös Vähäkyrön kirkkoherranvirastoon, josta sain vihiä useammastakin muusta tähän saakka tuntemattomasta sisaruksesta ja Mikon toisesta avioliitosta. Sukumme tiedossa ei ole ollut mitään tällaista. Jos sisarusten kanssa olisi oltu tekemisissä enemmänkin, olisi se varmasti myös jälkipolvilla tiedossa. Uteliaisuus heräsi. Mihin on Serafia häipynyt Lappajärveltä, koska kenenkään hänen jälkeläisensä nimiä ei ollut tiedossa. Oliko hän ollut lapseton? Oliko hän kuollut nuorena? Monenlaisia ajatuksia heräsi tästä henkilöstä.
Asiaan syvemmin paneutuessa selvisi, että Serafia oli muuttanut elämänsä aikana useita kertoja, joten niiden jälkien seuraaminen oli hiukan työlästä. Kukaan muu tutkimistani esivanhemmista ei ole muuttanut niin usein. Mutta Serafian jälkien seuraamisessa oli seikkailun makua. Niin mielenkiintoinen ja jännittävä on ollut Serafian elämä sen erilaisine vaiheineen. Se myös paljasti sen innon ja riemun, mitä sukututkija kokee, kun löytää jotain ennen salattua ja tuntematonta.
Olen siis sukeltanut syvälle Serafian elämään ja miettinyt hänen tuntemuksiaa ja kokemuksiaa paljon. Aloitan siis alusta.
Serafia syntyi tammikuun 8.päivänä 1862 suutari Mikko Mikonpoika Tulinbergin ja Maria Jaakontytär Sauson (Perälä) perheeseen viidentenä lapsena.
Serafia syntyi isosisko Anna-Liisan ollessa 7v 5 kk ikäinen, isoveli Mikko 3v 9kk sekä isvoveli Jaakko 2v
6 kk ikäinen. Hänet kastettiin 12.1.1862 Merikaarrossa Mäenpäässä. Tuolle ajalle oli tyypillistä että lapset kastettiin melko pian ssuutari Mikko Mikonpoika Tulinbergin ja Maria Jaakontytär Sauson (Perälä) perheeseen viidentenä lapsena 8.1.1862 yntymän jälkeen, joskus jopa seuraavana päivänä.
Serafian ollessa 16-vuotias, hänen äitinsä Maria kuolee vuonna 1878 ja samana vuonna Mikko-isä menee uudelleen naimisiin ja Serafia saa äitipuolen. Samana vuonna johonkin aikaan Serafia muutti piiaksi Merikaarron Annalaan no 14 . https://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=27562&pnum=238
Vuoden kuluttua hän muuttaa piiaksi Nikolaistadiin 14.11.1879. Vuosina 1855–1917 Vaasan virallinen nimi
oli Nikolaistad (Nikolainkaupunki) edesmenneen suuriruhtinaan, Nikolai
I:n, mukaan.
https://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=27563&pnum=384
Waasan rippikirjassa hänet kirjataan
saapuneeksi 224. asukkaana vuonna 1879 Waasaan 1.12. nimellä Serafia Tullinberg.
Hän löytyy Waasan rippikirjassa sivu 801 sivulta johon on kirjattu piikana sukunimellä Tullindberg.
https://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=20791&pnum=716
Vaasan rippikirjassa |
Kolmen vuoden kuluttua Waasaan saapumisesta Serafia Tullindberg vihitään kirjanpitäjä Richard Andersonin (s. 23.2.1842) kanssa 17.11.1882. Richard on naimisiin mennessään 40-vuotias ja Serafia 20-vuotias. Puoliso on 20 vuotta vanhempi kuin Serafia. Richardin syntymäpaikka on rippikirjassa Nykarleby eli Uusikaarlepyy. Seuraavissa rippikirjoissa hänen syntymäpaikakseen sanotaan Karleby eli Kokkola. Uudenkaarlepyyn rippikirjoja ei ole saatavilla tuolta ajalta. Kokkolassa syntyneistä ei löydy hänen nimistään henkilöä. Rippikirjassa on kirjattuna että hän on tullut 16.12.1881 Amerikasta.
Bakhållaren eli konttoristi Richar Anderson ja neiti Serafia Tullindberg, vihki Heikel 17.11.1882 |
Serafia muuttaa naimisiin mentyään Richardin luokse samaan taloon. Samassa osoitteessa asuu toinenkin Anderson sukuniemellä oleva perhe, joten lienee Richardin sukulaisia.
- 1883, kesäkuun 28.
päivänä Serafia ja hänen puolisonsa olivat kummeina Serafian isosiskolle
Anna-Liisalle ja hänen puolisolleen Jaakko Vanhalalle kesäkuun 21. päivänä
syntyneelle pojalle Jaakko Rikkardille. Kummit Rikkard Andersson Vaasasta ja
vaimo Serafia, Jaakko Tullinberg ja Anna Takala. Serafia on tuollon loppuvaiheessa raskaana, sillä tästä kolmen viikon kulutta hänelle syntyy tytär, ensimmäinen lapsi.
- 1883, elokuun 17. päivä syntyi 1.lapsi: Tytär Bertha Josefina Vaasassa 17.8.1883
o Konttoristi Richard Anderssonin (41 v) ja vaimo Sefaina (21v) Kummit lehtori G E Bochm, vaimo , Handlanden (=kauppias) Karl Finnilä + vaimo , J A.Nyman ja neiti Johanna Ljung , E J Finnilä ja Förkemen Emelie Finnilä.
Kummeja etsiskelin googlettamalla. Vaasassa on asunut tupakkatehtailija Karl Finnilä ja puoliso Edla Sofia Wefvar, joiden pojasta Aksel Theodor Finnilästä (s.14.11.1868 Vaasa) on Wikipeiassa henkilötarina. Ylioppilasmatrikkelista 1853-1899 läytyy Karl ja Edla Finnilän toinen poika eli Werner Alexander (s. 11.6.1892). Muista kummeista ei tarkemmin selvinnyt mitään.- Kauppapalv. Richard Andersson, vaimo Serafia Tullindberg ja tytär Bertha Maria Mathilda muuttivat 11.9.1883 Waasasta Alavudelle. Tytär oli silloin noin 3 viikon ikäinen. Perhe asui Alavudella noin 2 vuotta.
- Maakauppias Richard Andersson, vaimo Serafia Tullindberg ja tytär Bertha Maria Mathilda muuttivat 7.9.1885 Alavudelta Lappajärvelle
- He asuvat Lappajärvellä Savola n:o 9 Kirkonkylä.
- 2. lapsi : poika Einar Richard syntyi 24.8.1886 Lappajärvellä
o Kummit Nahkuri Anti Andola ja Ruustinna Anna Helena Appelberg, maakauppiaan palvelia Aleksanteri Kosola ja kirkkoherran tyttäret Helena Maria Appelberg. kastoi I. O Appelberg.
Nahkuri Anti Andola lienee paikallinen Lappajärveläinen henkilö.
Kummina toimi siis seurakunnan kirkkoherran puoliso ja kaksi tytärtä. Kirkkoherrana toimi tuolloin Isak Otto Appelberg (s.8.12.1820 Vaasa, k. 23.7.1894 Mustasaari)
Appelberg sukututkimuksessa genissä.
Maakauppiaan palvelia lienee Aleksanteri Eliel Kosola (s. 18.10.1860 Ylihärmä, k. 7.10.1927 Oulainen)
- 3.lapsi: Poika Toivo syntyy 30.12.1888 Lappajärvellä
o Maakauppias Richard Andersson ja vaimonsa Serafina
Kummit Pastori G.G. Grönberg ja vaimonsa Sofia
Provisori G Roos ja neito Liisa Waali
Kastoi G.G. Grönberg
Toivon kastanut pappi on Karl Gustaf Grönberg (s. 25.6.1830 Ylöjärvi, k. 14.9.1889 Lappajärvi) Hän on aloittanut Lappajärven kappalaisena 25.7.1877. Lähde Kuollut vuoden kuluttua Lappajärvellä.
Toinen kummi oli Proviisori G Roos, joka lienee Gustaf Eliel Roos (s. 21.10.1861 Nykarleby, k. 1932 Vaasa) Ammatiltaan proviisori, apteekkari.
- Kastettu 8.2.1891,
- Kummit:nimismies Oyian Odens??? vaimo Julia, Karvari Anders Savola ja neiti Hilma Wefvar Kastoi A.Saarinen
Carl Ossian Fredriksson Odenvall toimi tosiaan nimismiehenä Lappajärven ja Vimpelin alueilla vuosina 1874-1913. Hän syntyi Vaasassa 2.1.1848 ja kuoli Lappajärvellä 26.5.1926. Hänen puolisonsa nimi oli Juliana Edla Odenvall.
- Serafian ja Richardin perhe Lappajärvellä Savolassa
- Perhe asuu Lappajärvellä noin kuuden vuoden ajan ja Richardilla on kauppa Kirkonkylässä. Hän on maakauppias, joksi tuolloin luvanvaivaisia kauppiaita kutstuttiin. Puoliso maankauppias Richard Andersson kuolee 24.7.1891 (49 v. 4kk ikäisenä).
- Serafia jäi leskeksi 29-vuotiaana ja neljän lapsen yksinhuoltajaksi. Lapset olivat iältään tuolloin: Bertha 8 v., Einar 5v., Toivo 3 v. ja Elsa 6 kk ikäinen
Kauppias Richard Anderssonin hautaristi Lappajärven hautausmaalla. |
- Serafian veli Kaarlo Tullenberg muutti Lappajärvelle 7.10.1991 kauppa-apulaiseksi Anderssonin kauppaan parin kuukauden kuluttua Richardin kuolemasta. Herää ajatus, että Kaarloa todella tarvittiin, sisarensa apuun, koska hänellä oli pienet lapset ja puoliso oli juuri kuollut. Liekö tuolloin ollut naisilla edes luvallista kaupanpito. kaupanpito oli siis luvanvaraista joten en tiedä miten tämän sai toimimiaan leskenä. Kolmen vuoden ajan hän kauppaa kuitenkin nähtävästi piti vaikkapa kauppapalvelijoiden avulla ja asui Lappajärvellä. Kolme vuotta leskenä oltuaan hän sortuu elon tiellä ja paljastuu salavuoteilu. Tuohon aikaan salavuoteilun seuraukset kyllä olivat julkiset ja Serafia alkoikin odottaa lasta ilman vihittyä puolisoa. Tuohon aikaan se oli skandaali ja häpeän aihe ja jopa rikos. Kirkonkirjoissa Lapsen kohdalla on merkintä äpärälapsi. Lapsi kuitenkin väistämättä syntyi ja hän sai 5. lapsensa yksin eli synnytti 23.7.1894 ”äpärän” kuten kirkonkirjassa sanottiin. Lapsi sai nimen Kauno Matias. Kummit: Zislakki Juhanpoika Ollila ja vaimo Anna Erkintytär. Kummina oli vain yksi pariskunta, joka sekin kertoo siitä häpeästä, jota tähän liittyi. Mutta joku silti ryhtyi kummiksi myös äpärälapselle, ei kaikki aivan sydämettömiä olleet. Kauan ei lapsi saanut tässä maailmassa olla, sillä Kauno Matias kuoli 1 kk ikäisenä 10.9.1894 Lappajärvellä
-
Nähtävästi
Serafia sai salavuoteilusta 2 mk tuomion (?), siitä on kirkonkirjoissa maininta.
- Neljän kuukauden kuluttua poikansa syntymästä ja kolmen kuukauden kuluttua tämän kuolemasta Serafia Andersson meni uudelleen naimisiin 30.12.1894 ”talonsa nuorimies” Matti Matinpoika Ollin (s.3.10.1873) kanssa. Serafia oli naimisiin mennessään 32- vuotias ja Matti 21- vuotias kauppa-apulainen. Nähtävästi Matista tuli kauppias naimisiin menon myötä?
- Serafian 6. lapsi Tytär Tyyne Johanna syntyi 25.10.1895 isä Matti Matinpoika Olli ( Kummit Antti Juhonpoika Savola ja vaimo Miina Antintytär). Tyyne kuoli 5.11.1995 (2 viikon ikäisenä). Toinen kauppias Matti Ollin ja Serafian tytär syntyi vuoden kuluttua edellisen lapsen syntymästä 9.11.1986 Lappajärvellä. Hänelle annettiin sama nimi kuin edelliselle eli Tyyne Johanna. Hän oli Serafian 7. lapsi . Kummit Anders ja vaimo Hilma Sofia)
- Tytär Elsa ensimmäisesesta avioliitosta kuoli 30.6.1898 ( 7v 5kk ikäisenä) Lappajärvellä. Kuolinsyy M.T?
Perhe muutti Pyhäjärvelle 12.12.1898 noin 6 kuukautta Elsan kuoleman jälkeen. Pyhäjärvi sijaitsee Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa.
Kauppias Matti Olli, vaimo Serafia sekä lapset Berta, Einar, Toivo (Serafian ensimmäisestä avioliitosta) ja Tyyne (yhteinen lapsi). Kirjattu Pyhäjärvelle tulleeksi tammikuussa 1899
Pyhäjärven rippikirja 1891-1900 s. 95 Mäköiskylä, Niskala no21
- Kauppias Matti Olli, vaimo Serafia sekä lapset Bertha (14v.), Einar (12v), Toivo (10v.) (Serafian ensimmäisestä avioliitosta) ja Tyyne (yhteinen lapsi) (2v) . Kirjattu Pyhäjärvelle tulleeksi tammikuussa 1899
- Asuivat: Mäköiskylä, Niskala n:o 21
- Matti Ollin titteli on rippikirjassa talokas
- 8. lapsi : poika Kauno Armas syntyi 12.4.1899 Pyhäjärvellä
- Sefarian ja Richardin poika Toivo Andersson kuoli 9.4.1901 Pyhäjärvellä (12v 3 kk)
- 9. lapsi: Serafian ja Matin tytär Irja Kyllikki syntyi 11.2.1903 Pyhäjärvellä
- Serafian ja hänen ensimmäisen puolisonsa tytär Bertha Josefiina Andersson muutti Mustasaareen 22.3.1903 20-vuotiaana ( ei löydy muuttokirjasta)
- Matti Olli ja Serafia Tullindberg sekä heidän yhteiset lapset Tyyne (11v), Kauno (8v) ja Irja (4v) muuttivat Huittisille 8.1.1907
Einari Andersson löytyy Pyhäjärven rippikirjasta v. 1901-1910, lehti 677, Andersson, Anttila. Laskettu ehtoolliselle 24.6.1903, sen jälkeen merkintä Amer. eli todennäköisesti lähtenyt Amerikkaan.
He asuivat
Huittistenkylä Risti-Rautiossa.
Matti Olli
toimi siellä ensin Osuuskaupan kaupanhoitajana. Myöhemmin hänet mainitaan pankinjohtajana. Huittisten maamiesseuran tilintarkastajana on ollut vuosina 1914-1917 pankinjohtaja Matti Olli.
Huittisten osuuskauppa |
Heidän lisäkseen Huittisissa asui hetken aikaa Serafiinan ja Richardin tytär Bertha Josefiina Autere (uusi sukunimi, joten Bertha on mennyt naimisiin tai hän on muuttanut sukunimen Andersson Autereeksi). Hän on muuttanut 21.1.1911 Raumalta Huittisiin. Bertta on kuulutettu 27.1.1911 farmaseutti Eevertti Koski (22.4.1883 )(Porista) kanssa. Vihitty 26.2.1911. Vihki Gustaf Stenros. Bertta oli tuolloin 28 vuotias ja Evert 28 vuotias. Bertha eli Bertta muutti puolisonsa Eevertin kotikuntaan Poriin 27.5.1911
Serafian eli Fiinan ja Matin poika Kauno Armas kuoli Huittisilla 2.12.1918 19 vuoden ja 7 kk ikäisenä.
- Perhealbumista löytyi yllättäen juuri äskettäin kortti Serafia ja Matti Ollilta, jonka tähän lisään nyt 23.11.2021
K Kortti on lähetetty Lauttakylästä 23/12 1909 kauppias Kalle Tullenbergille Fiina ja Matti Ollilta
Kuvan kääntöpuolella on valokuva perheestä
Serafian puoliso
Matti kuoli 11.7.1921 Huittisilla 49 v. 9kk ikäisenä. Serafia jäi toisen kerran
leskeksi 59-vuotiaana. Tässä sukupuussa hänen amattikseen sanotaan kauppias, pankinjohtaja.
- Serafia Tulindberg kuoli 21.5.1941 Huittisilla 79 v. 4 kk
Hautakivessä Huittisilla on Matti Olli pankinjohtaja ja hänen puolisonsa on nimetty Fiinaksi. Samaan hautaan on haudattu myös heidän poikansa Kauno.
Mielenkiintoista olisi tietää Serafian lasten Berthan, Irjan ja Tyynen elämänvaiheet.
------------------------------------------------------------------
Yhteenveto:
- Serafia Mikontytär Tullindberg
s. 8.1.1862 Vähäkyrö, Merikaarto, Mäenpää, k. 21.5.1941 Huittinen.
Vanhemmat: Mikko Mikonpoika Tullenberg e. Latvala, pitäjän suutari, torppari, s. 9.11.1829 Vähäkyrö, Torkkola, k. 11.10.1901 Vähäkyrö, Merikaarto ja *Maria Jakobsdotter Tullenberg o.s. Sauso, s. 17.(1)2.1828 Vähäkyrö, Merikaarto, k. 15.4.1878 Vähäkyrö, Merikaarto, Sauso (svulnad=paise, pöhöttymä), kuolinsyy svullnad = ajos, paise, kasvain, pöhöttymä, turvottuma., ikä 49v 3kk.
1. puoliso: vihitty 17.11.1882 Vaasa
Richard Andersson
maakauppias, s. 23.3.1842 Nykarleby, k. 24.7.1891 Lappajärvi.
Lapset:
1. Bertha Josefina Autere o.s. Andersson, s. 17.8.1883, k.?
puoliso farmaseutti
Eevertti Koski (22.4.1883 )(Porista). Vihitty
26.2.1911.
2. Einar Richard Andersson, s. 24.8.1886 Lappajärvi, muutti Amerikkaan
3. Toivo Andersson, s. 30.12.1888 Lappajärvi, k. 9.4.1901 Alavus
4. Elsa Maria Andersson, s. 24.1.1891 Lappajärvi, k. 30.6.1898 Lappajärvi
5. Kauno Andersson, s. 23.7.1894 Lappajärvi (äpärä), k. 10.9.1894
2. puoliso: vihitty 30.12.1894 Lappajärvi
Matti Matinpoika Olli
kauppias, s. 3.10.1873 Lappajärvi, k. 11.7.1921 Huittinen.
- Vanhemmat Matti Matinpoika Olli, s. 19.8.1840 Lappajärvi, Olli, k. 26.10.1910 Lappajärvi ja Maria Juhontytär Olli o.s. Ranttila, Norrkiilunen, s. 27.8.1839 Norrkiilunen, Lappajärvi, k. 18.3.1908 Lappajärvi.
Lapset:
6. Tyyne Johanna Olli, s. 25.10.1895 Lappajärvi, k. 5.11.1895 Lappajärvi
7. Tyyne Johanna Olli, s. 9.11.1896 Lappajärvi
8. Kauno Armas Olli, s. 12.4.1899 Pyhäjärvi, Oulu, k. 2.12.1918 Huittinen
9. Irja Kyllikki Olli, s. 11.2.1903 Pyhäjärvi, Oulu
____________________________________________________________